Zo kun je jouw huis opgeruimd houden!

Opruimen valt niet altijd mee, maar het opgeruimd houden van je huis is voor de meesten misschien nog wel veel lastiger. Want dat is een kwestie van bijhouden en consequent gedrag. Best moeilijk hè? Maar met deze tips wordt het makkelijker om alles opgeruimd te houden.

  • Creëer vaste plekken

Zorg dat al je spullen een vaste plek hebben. Op die manier weet je precies waar je dus iets moet opruimen. En niet alleen jij, maar ook je gezinsleden. Spullen die rondslingeren in huis hebben vaak geen vaste plek. Erg belangrijk dus als je je huis opgeruimd wilt houden: creëer vaste plekken voor al je spullen.

  • Laat het niet oplopen

Natuurlijk is het soms makkelijker om je spullen maar even op de hoek van de tafel te leggen of om op de grond te zetten als je thuis komt. Maar neem wel altijd even de tijd om het daarna op te ruimen. Want voor je het weet is die ene envelop op de tafel een hele stapel geworden en liggen er ineens 4 tassen op de grond in plaats van één.

  • Start met de avondroutine

Dit is een goede manier om de hierboven geschreven tip goed vol te houden: doe een avondroutine elke dag. (Ben je absoluut geen avondmens, gebruik dan de ochtend ervoor.)

De bedoeling is dat je in maximaal 10 minuten even een rondje door het huis doet en spullen weg haalt die misschien weer op plekken terecht zijn gekomen die daar niet horen. Dus breng je kopje naar de keuken, haal de post van de tafel, doe een was in de wasmachine en hang je jas op de kapstok.

Zo hou je het elke dag bij, wordt het routine en voorkom je dat het op gaat lopen.

  • Gebruik een te doen lijst

Heb jij ook spullen liggen op je aanrecht, de tafel of in de hal liggen omdat je daar nog iets mee moet doen? En dat je ze daar laat liggen zodat je ze niet vergeet te doen? Stop daar vandaag nog mee. Niet meer doen!

Beter is het om die spullen op hun vaste plek op te ruimen en een te-doen-lijst te maken waar je je taak opschrijft. Zo vergeet je niks, ligt het niet meer in de weg en dat zorgt bovendien voor een leeg hoofd.

(meer weten over het maken van een goede te doen lijst? Je leest het hier)

  • Minder dan 2 minuten, meteen doen

Alles wat je in 2 minuten kunt doen: meteen doen. Het heeft geen zin dat op een te doen lijstje te schrijven. Gewoon meteen afhandelen. Dan is het uit je systeem en bovendien lekker gedaan!

  • Leg het niet neer, leg het weg

Schaar gebruikt? Meteen terugleggen! Naald en draad gepakt? Meteen terugleggen na gebruik. Bij thuiskomst: meteen je jas op de kapstok en schoenen in de kast. Leg het niet neer, leg het meteen weg!

  • Eén erin, is één (of meer ?) eruit

Hiermee voorkom je dat er te veel spullen in je huis komen en de kasten dus niet meer dicht kunnen waardoor het opgeruimd houden steeds een beetje lastiger wordt. Dus leer jezelf aan dat als je nieuwe schoenen koopt dat er een ander paar weg moet. En een nieuwe jurk betekent een andere jurk eruit. Probeer maar eens!

 

——————————————————————————————————————————————————————

Ben je nog niet zover omdat er eerst opgeruimd moet worden in je huis? Vraag dan het gratis e-boek aan, daarin staat stap voor stap waar je moet beginnen en hoe je moet opruimen. Download hem hier!

——————————————————————————————————————————————————————