Meer structuur in de foto’s op je iPhone
Heb je honderden of duizenden foto’s op je iPhone en in de Cloud staan, maar zou je het liefst er iets mee willen doen, zoals een mooi fotoalbum? Of ben je het gewoon zat om heel veel extra opslagruimte te betalen? Worstel je met het terugvinden van foto’s? Begin dan vandaag nog met het opruimen van de foto’s op je iPhone.
Natuurlijk zou het mooi zijn om bij het begin te beginnen en foto voor foto door je telefoon te gaan. Maar ja, die tijd hebben we helaas niet. Het beste is om vanaf nu jezelf een structuur aan te leren zodat het vanaf nu in ieder geval niet oploopt. En daarnaast zijn er wat handige dingen om te doen om de eerste rommel in ieder geval van je telefoon te verwijderen.
Een paar tips:
- Maak albums
Dat kan voor speciale gelegenheden zijn, zoals vakanties of een bruiloft. Maar kan ook kleiner dus bijvoorbeeld het verjaardagfeestje van je kind, bezoek aan de dierentuin, etc. Met albums ga je al een mooie structuur vastleggen wat het makkelijker maakt om foto’s te zoeken of uiteindelijk te gebruiken om een fotoalbum te maken.
- Pas op voor screenshots
Maak jij ook regelmatig screenshots? Beslis daarna meteen wat je ermee wilt doen, want het is super vervelend dat die screenshots tussen je gewone foto’s komen. Dat zorgt alleen maar voor vervuiling en ze zijn ook lastig terug te vinden.
Het mooiste is natuurlijk om het meteen weg te gooien nadat je het gebruikt hebt of gedeeld hebt met iemand. Maar als het bijvoorbeeld een recept is of een idee voor een uitje die je wilt bewaren, beslis dan hoe je dat wilt bewaren. Natuurlijk kun je hier een apart album voor maken in je foto’s maar dan blijft het nog steeds tussen alle andere foto’s staan.
Persoonlijk vind ik het fijn om dit soort dingen in Notities te bewaren, waar ik ook m’n te doen lijst bijvoorbeeld heb. Je kunt het op twee manieren erin zetten, zie onderstaande afbeeldingen.
- Van alles en nog wat
We maken allemaal wel eens van die tijdelijke foto’s die we absoluut niet in ons familiealbum terug willen zien zoals bijvoorbeeld een bonnetje, iets op een verpakking, de wifi code, papieren, tijdens een vergadering van de presentatie die getoond wordt, een stuk tekst uit een boek, etc etc.
Deze kun je opzoeken door gebruik te maken van de zoekfunctie in albums, zie afbeelding. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op Document, Recept, Boek, Handschrift. Zo vind je ze wat sneller en kun je kijken of ze nog actueel zijn of dat ze verwijderd kunnen worden.
- Dubbelen _ deel 1
Je hebt ongetwijfeld meer dubbele foto’s in de iPhone zitten dan je denkt! Zoek er maar eens op, zie afbeelding. Dit zijn dezelfde foto’s die je dus dubbel bewaard. Loop ze even door om er zeker van te zijn dat je ze wilt verwijderen.
- Dubbelen _ deel 2
Je maakt een groepsfoto en drukt maar meteen 10x achter elkaar op het knopje want er is altijd wel iemand die z’n ogen dicht heeft. Of je (klein)kind eet z’n eerste ijsje en je blijft maar foto’s maken omdat het schattig is.
Belangrijk is dat je daarna dan meteen wel even kijkt welke foto’s je wilt bewaren uit die serie en welke niet. Onscherpe foto’s en foto’s waar mensen op staan met ogen dicht of die net een raar gezicht trekken kunnen er meteen uit. Welke foto zou je in een album willen hebben, of aan de muur hangen? Die wordt het dan, de rest kan weg. Je hoeft niet 4 bijna identieke groepsfoto’s te bewaren, één is ook echt voldoende!
En vergeet niet om creatief met je tijd om te gaan. Want terwijl je wacht bij de huisarts, tandarts of op de tram, kun je ondertussen rustig je dubbele foto’s langslopen bijvoorbeeld 😉