Tips tegen ochtendstress

28 apr 2019

Zie jij ook elke dag weer op tegen de ochtendstress? Om iedereen weer op tijd naar school te krijgen? Ben je vanaf het moment van opstaan tot het moment dat je kinderen op school zijn een constante waterval met woorden als ‘Niet doen, Hou op, Eet nou eens door, Heb je alles ingepakt en Schiet op?’ Volg dan deze tips op. Je ochtend is meteen een stuk relaxter.

 • Sta zelf op tijd op
  Zorg dat je zelf al aangekleed en opgemaakt bent voordat de kinderen wakker zijn. Dan kun jij ook even rustig wakker worden en loop je niet al meteen achter de feiten aan.
 • ’s Avonds kleren klaar leggen
  Check voor het naar bed gaan het weer voor de volgende dag en laat de kinderen alvast kleding uitzoeken. Ik heb hele dramaochtenden over onderbroeken en sokken gehad met onze oudste dochter. Totdat ze ’s avonds alles al zorgvuldig uit zocht. Daardoor verliep het aankleedproces ineens kinderlijk eenvoudig.
 • Dek de tafel (voor zover mogelijk) de avond ervoor
  Dus leg alvast borden, bestek en bekers neer. Haal brood uit de vriezer. Pindakaas en hagelslag kun je ook al neerzetten.
 • Leg zoveel mogelijk klaar
  Laat de kinderen de avond ervoor al hun zwemkleren en gymspullen bij elkaar zoeken en meteen inpakken. Zo is de kans dat je iets vergeet veel kleiner.
 • Meteen aankleden
  Laat je kinderen zich meteen aankleden, dus niet in pyjama aan de ontbijttafel.
 • Geef je kind verantwoordelijkheid!
  Dit werkte bij onze kinderen heel goed. Vanaf een jaar of 5 heb ik de verantwoordelijkheid voor het op tijd klaar staan om naar school te gaan bij de kinderen neergelegd (natuurlijk hou jij een oogje in het zeil en stuur je bij waar nodig 😉 ). Op een whiteboard had ik een overzicht met plaatjes gemaakt (ze konden nog niet allemaal lezen) van alles wat ze moesten doen in de ochtend. Ik zorgde ervoor dat ze op tijd uit bed waren zodat het in principe binnen de afgesproken tijd moest lukken. Tuurlijk kun je ze af en toe een handje helpen of bijsturen, maar laat het vooral los….. Kijk maar eens hoe trots ze zijn als ze op tijd klaar zijn!!
  En als ze op tijd waren kregen ze naast de nodige complimenten één punt, en na 10 punten was het tijd voor een verrassing. Niks over de top, maar gewoon een kleinigheidje of een ijsje uit school. Iets wat ze normaal niet zomaar krijgen. Echt een beloning.
  En als het goed is, is het schema op een gegeven moment niet meer nodig en gaat het als vanzelf.

Je hoeft natuurlijk niet helemaal een whiteboard aan te schaffen, een stuk papier werkt ook prima om puntsgewijs op te schrijven wat er gedaan moet worden in de ochtend. Voor jouw gemak heb ik een kant-en-klare lijst gemaakt die je hier gratis kunt downloaden:  

 • Geen tv of iPad
  Heel verleidelijk, maar uiteindelijk werkt het altijd averechts. Dus uit met die tv of iPad in de ochtend. Het zorgt voor te veel afleiding.

Last but nog least: je kunt het nog zo goed hebben voorbereid, af en toe heb je er gewoon van die ochtenden bijzitten dat alles verkeerd gaat. Probeer rustig te blijven, roei met de riemen die je hebt en begin morgen gewoon weer fris en fruitig opnieuw 😉

Wil je ook een schema hebben voor de ochtend? Download hem dan hier!