Opruimen met het hele gezin? 7 tips.

Ben je het ook zat om telkens alles alleen op te ruimen? Wil je graag dat de overige gezinsleden ook meehelpen maar weet je niet goed hoe je dat aanpakt? 7 tips waar je op moet letten om het effectief én leuk te houden!

  • Let op je timing

Kies het juiste moment om aan te kondigen dat er een familie-opruimsessie op de planning staat. Heel belangrijk, want je wilt natuurlijk niet op een moment starten als er iemand honger heeft, moe is of net een avondje bankhangen had gepland.

Plan het dus op tijd en informeer iedereen dus ook op tijd!

  • Hou het doel voor ogen

Vertel wat het doel is. Dus bijvoorbeeld: het komende uur ruimt iedereen zijn of haar kamer op zodat je daarna alles goed kunt stoffen en stofzuigen.

Let op dat je het behapbaar houdt, dus maak het niet te groot. Zeker niet als je hele kleine kinderen hebt.

  •  Geef iedereen een taak

Voor sommigen kan het woord ‘opruimen’ nog redelijk vaag zijn. Dus loop even met je kind of partner naar de ruimte die opgeruimd moet worden en bespreek wat daar dan dus gedaan moet worden. Benoem wat je ziet, dus bijvoorbeeld: alle vieze was in de wasmand en de schone was netjes terug in de kast. Alle schoolspullen op je bureau. Maak je bed op. Breng vuile vaat naar de keuken. Vouw de handdoeken op en leg ze in de kast. Etcetera, etcetera….

  • Strooi met complimenten en aanmoedigingen

De ene huisgenoot zal een opruimtaak wat enthousiaster en vlotter oppakken dan de ander. Dus vergeet vooral niet met veel aanmoedigingen en complimenten te strooien ?

  • Zet een muziekje op

Maak het voor iedereen leuk, dus zet een muziekje aan en gaaaaaan.

  • Bied hulp

Help waar nodig! Kinderen kunnen snel afgeleid zijn en na twee minuten een Donald Duck vinden en er rustig in gaan zitten lezen in plaats van het op te ruimen. Dus help hier en daar mee en hou het doel voor ogen.

  • Vier het resultaat

Heel belangrijk: vier het resultaat! Dus ga lekker met elkaar aan de koffie, thee, limonade en een lekkere koek als jullie klaar zijn. Of haal een ijsje om te genieten van wat jullie met elkaar hebben gedaan.

 

Laat je weten wanneer jullie een familie-opruim-moment hebben? En ik hoor natuurlijk graag hoe het is geweest! ?

——————————————————————————————————————————————————————

Tips nodig hoe je het voor jouw persoonlijke situatie het beste kunt beginnen met opruimen met je gezin? Plan een belafspraak in, het is gratis en vrijblijvend. Ik denk graag met je mee en natuurlijk krijg je tips voor jouw persoonlijke situatie. Plan hier een afspraak in.

——————————————————————————————————————————————————————