Leven met een vast budget: meerdere bankrekeningen kunnen helpen

23 mei 2019

Veel mensen worstelen om rond te komen met een vast budget. Of hebben überhaupt moeite om te budgetteren. Als je je financiën niet goed op orde hebt, kan het echt moeilijk zijn om elke maand rond te komen. Het gebruik van meer dan één bankrekening kan je daarbij helpen.

Het feit is dat als je toegang hebt tot al je geld, je eerder geneigd bent meer uit te geven. Met alle gevolgen van dien! Maar als je alleen toegang hebt tot het geld wat je vrij kunt besteden, maak je bewuster een keuze of je iets wel of niet gaat doen of kunt aanschaffen. Twee bankrekeningen helpen daarbij.

 1. Hoe werkt het?

Budgetteren begint altijd met het hebben van een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. De focus ligt hier op de uitgaven. Het is dus noodzakelijk om een helder beeld te krijgen van wat er binnen komt elke maand en wat er uit gaat.

De vaste lasten worden betaald van bankrekening X, de variabele kosten worden betaald van bankrekening Y.

Wat zijn vaste en variabele kosten?

Vaste kosten betaal je met een bepaalde regelmaat, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Het zijn contracten zoals:

 • Huur/hypotheek van je woning
 • Verzekeringen (opstal, WA, auto, zorg, overlijden)
 • Gemeentelijke belastingen (zoals rioolrecht, waterzuivering, afvalstoffen, onroerende zaakbelasting)
 • Water
 • Gas en elektriciteit
 • Internet, telefoon & tv abonnement
 • Alimentatie
 • Abonnementen (krant, tijdschrift, sportschool, loterijen)
 • Schoolbijdrage
 • Kinderopvang (VSO, BSO, crèche)

Voorbeelden van variabele kosten zijn: eten, drinken, kleding, uitgaan, roken, zakgeld, vakantie, kapper. Hoeveel je hieraan wilt en kunt besteden is voor iedereen verschillend.

Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven kun je vrij besteden. Verstandig is in ieder geval een gedeelte te reserveren op een spaarrekening. Hier kun je (onvoorziene) uitgaven zoals onderhoud van je huis, aanschaf nieuwe wasmachine, vakantie, nieuw bankstel etc van betalen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook sparen voor je pensioen of voor de studie van de kinderen.

 1. Twee bankrekeningen

Je hebt dus twee bankrekening nodig. Natuurlijk ben je dan wat meer geld kwijt aan bankkosten, maar dat is op jaarbasis niet zoveel. En echt, deze kosten zijn het absoluut waard.

Van bankrekening X worden dus maandelijks de vaste lasten met automatische incasso betaald. Op deze rekening wordt ook je salaris gestort. Van bankrekening Y worden je variabele kosten betaald. Je gebruikt alleen van deze rekening een pinpas.

Maar hoe bepaal je dan hoeveel geld er op bankrekening Y wordt gestort? Daarvoor is het noodzakelijk om eerst dus een goed overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven zoals gezegd bij het eerste punt. Op die manier weet je precies wat je nodig hebt voor vaste kosten en wat er dus overblijft voor variabele uitgaven. Dit bedrag stort je maandelijks van bankrekening X naar bankrekening Y.

Voor wie is het geschikt?

Eigenlijk voor iedereen! Want dit zijn van die tips waar ik van overtuigd ben dat het voor iedereen werkt. Controle over je financiën is namelijk altijd goed en kan heel veel stress en onrust voorkomen. Het is dus zeker het proberen waard.

De mensen die echter het meeste baat hebben bij het gebruik van meerdere bankrekeningen zijn:

 • Mensen die controle moeten krijgen op hun uitgaven
 • Kinderen die uit huis gaan en voor het eerst op zichzelf gaan wonen
 • Mensen die alles wat met financiën te maken heeft moeilijk vinden
 • Mensen die meer moeten sparen

Extra tips

 • Betaal je vaste lasten met automatische incasso. Op die manier hoef jij nergens aan te denken en kun je dus ook geen betaling vergeten.
 • Check elke maand of alle vaste lasten betaald worden. Er kan bijvoorbeeld een prijsstijging plaatsvinden, zorg dat je daarvoor voldoende geld hebt staan op bankrekening X. Het is dus altijd goed om wat extra’s op de rekening te hebben voor onverwachte uitgaven.
 • Vergeet niet een bedrag te reserveren voor je jaarlijkse kosten. Zorg dat je elke maand een deel daarvoor reserveert van je inkomen, en laat dat op bankrekening X staan. De gemeentelijke belastingen bijvoorbeeld, die worden altijd aan het begin van het jaar verrekend.
 • Wil je meer sparen? Boek dan standaard een bedrag van rekening X naar je spaarrekening. Zo voorkom je dat je het geld aan variabele kosten op maakt.
 • Heb je regelmatig een bedrag over aan het eind van het jaar op bankrekening X en/of Y? Zet dat dan ook meteen op je spaarrekening. Zo bouw je een mooie buffer op.
 • Hou een kasboek bij voor de variabele kosten. Zo weet je precies waar je je geld aan uit geeft. Zeker als je veel met pin betaalt, kan het helpen om inzichtelijk te krijgen waar je geld elke maand aan uitgegeven wordt.

 

En tot slot: vind je het moeilijk om precies te bepalen hoeveel geld je kunt sparen en kan uitgeven aan variabele kosten? Laat het me weten! Vaak kunnen we in 2 uur je inkomsten en uitgaven al goed op een rij krijgen samen. Uiteraard geef ik voor jou situatie aan wat je kunt doen. Interesse? Bel 06 – 44 954 250 of mail info@huishoudenoporde.nl.