Klantvraag: wat doe ik met cadeaus van familie die ik niet wil houden of bewaren?

27 jun 2019

‘Ik krijg wel eens cadeaus van vrienden of familie die helemaal niet bij me passen of die ik nooit ga gebruiken. Wat doe ik daarmee? Ik vind het ondankbaar om het weg te gooien.

Ik heb wel eens zo’n gekregen cadeau doorgegeven aan mijn zus maar toen bleek ik het juist van haar gehad te hebben….. oeps!! Dus dat is geen optie. Heb jij dé tip?’

Bedankt voor je vraag, en ik begrijp je helemaal! Het weg doen van spullen kan sowieso al heel moeilijk zijn. En als je het dan ook nog van een dierbare hebt gekregen die er veel moeite en geld voor heeft uitgegeven, lijkt het helemaal onmogelijk om het weg te doen.

Bij klanten kom ik regelmatig plekken tegen waar cadeaus liggen die ze niet meer willen hebben, niet willen weggooien en niet willen doorgeven als cadeau aan iemand anders. Maar wat doe je er dan mee?

Jij hebt het cadeau gekregen van iemand, en die persoon heb je daar ongetwijfeld voor bedankt. En daarmee heb je jouw taak eigenlijk al gedaan. Je bent onder geen beding verplicht om het cadeau te houden, te dragen, neer te zetten of te gebruiken als je dat niet wilt!

Wat je moet doen met iets wat je echt niet wilt hebben, waar je niet blij van wordt en wat je toch nooit gaat gebruiken: geef het weg. En dan bij voorkeur aan een kringloopwinkel of goed doel (kijk bijvoorbeeld eens op inzameldoelen.nl).

Zou het nou niet fijn zijn dat iemand jouw cadeau al heel lang wil hebben maar er eigenlijk geen geld voor heeft? En dat ze het dan tegen komen bij hun kringloopwinkel, het nog helemaal nieuw is en lekker goedkoop? Heerlijk toch, om iemand anders er blij mee te maken? Daar hoef je je dan ook niet schuldig over te voelen.

Want wat als je een bos bloemen of mooie plant had gekregen? Als die zijn uitgebloeid en niet meer mooi zijn gooi je het toch ook weg? Hetzelfde met dit cadeau: je vindt het niet mooi, dus mag het weg. Ga er iemand anders maar heel blij mee maken!

En wil je dit soort situaties nou echt voorkomen in de toekomst? Schaf het geven van cadeaus helemaal af. Maar ga gezellig met elkaar ter gelegenheid van jullie verjaardagen een avondje weg naar de bioscoop, restaurant of theater.

Wil je toch niet met lege handen komen? Geef geld aan een goed doel uit naam van de jarige.