Klantvraag: wat doe ik met cadeaus die ik niet wil houden of bewaren?

27 jun 2019

‘Ik krijg wel eens cadeaus van vrienden of familie die helemaal niet bij me passen of die ik nooit ga gebruiken. Wat doe ik daarmee? Ik vind het ondankbaar om het weg te gooien. Heb jij dé tip?’
 
Bedankt voor je vraag, en ik begrijp je helemaal! Het weg doen van spullen kan sowieso al heel moeilijk zijn. En als je het dan ook nog van een dierbare hebt gekregen die er moeite voor heeft gedaan en geld voor uitgegeven, lijkt het helemaal onmogelijk om het weg te doen.
 
Een cadeau bewaren uit schuldgevoel is zinloos! Voor alle partijen.
Niemand kan en mag van jou verwachten dat je cadeautjes bewaard. Alleen jij kunt bepalen of iets mooi, leuk of bruikbaar is of niet. Dat is een kwestie van smaak en heeft niks met onaardig, goed of fout te maken.
 
De enige taak die jij hebt bij het krijgen van een cadeau is diegene ervoor bedanken. Daarmee is jouw taak gedaan en ben je onder geen beding verplicht om het cadeau te houden, te dragen, neer te zetten of te gebruiken als je dat niet wilt. Je hoeft daar ook geen verantwoording over af te leggen!
 
Wat je wel kunt doen met iets wat je niet (meer) wilt hebben, waar je niet blij van wordt en wat je toch nooit gaat gebruiken: geef het weg. En dan bij voorkeur aan een kringloopwinkel of goed doel (kijk bijvoorbeeld eens op inzameldoelen.nl).

Zou het nou niet fijn zijn dat iemand jouw cadeau al heel lang wil hebben maar er eigenlijk geen geld voor heeft? En dat ze het dan tegen komen bij hun kringloopwinkel, het nog helemaal nieuw is en lekker goedkoop? Heerlijk toch, om iemand anders er blij mee te maken?

En wil je dit soort situaties nou echt voorkomen in de toekomst? Schaf het geven van cadeaus helemaal af. Maar ga gezellig met elkaar ter gelegenheid van jullie verjaardagen een avondje weg naar de bioscoop, sauna, restaurant of theater.