Hekel aan de was doen? Zo hou je het leuk!

12 mrt 2019

Altijd maar weer die was. Het houdt eigenlijk nooit op! Zo is je wasmand leeg, zo is die weer vol. De was is een dagelijks terugkerende huishoudelijke taak. Niet altijd even leuk misschien, maar helaas wel noodzakelijk. Noodzakelijk kwaad dus eigenlijk. Maar met deze tips hou je het leuk!

  • Zorg voor één of meerdere wasmanden

Door een paar wasmanden op strategische plekken in het huis neer te zetten voorkom je dat was gaat slingeren. Leer je partner en de kids om alles wat gewassen moet worden in de wasmand te stoppen en niet in de badkamer of wasmand te laten slingeren. Zo voorkom je dat er ineens aan het eind van de week een enorme berg onder een bed vandaan getrokken wordt.

  • Hang natte kleding of handdoeken eerst te drogen (of was ze direct)

Natte spullen moeten eerst goed droog zijn voordat je ze in de wasmand stopt. Dit voorkomt dat het nog meer gaat stinken waardoor je langer met de was bezig bent.

  • Hou het bij_I

Ik  hoor vaak van mensen dat ze de was opsparen tot het weekend omdat ze dan gebruik kunnen maken van het goedkope tarief bij hun energieleverancier. Maar heb je wel eens uitgerekend wat dat scheelt op jaarbasis? Want volgens mij ben je hoogstens een paar tientjes goedkoper uit op jaarbasis. De vraag is of het je dat waard is, door altijd maar op je vrije weekend met tientallen wasjes bezig te zijn. Dat geeft veel stress en druk die dagen, je wilt toch ook gewoon genieten en er op uit gaan?

  • Hou het bij_II

Zorg ook dat je de schone, droge was bijhoudt. Want een wasje draaien en in de droger doen is niet moeilijk en eigenlijk zo gebeurd. Het meeste werk gaat zitten in het opvouwen (en misschien ook nog strijken) en weg leggen in de kasten. Hou het dus bij. Zodra het droog is, meteen opvouwen en niet op een grote berg neerleggen. Wanneer je een nieuwe was aanzet, meteen eentje opvouwen. En nog beter: meteen daarna in de kasten leggen. Of zoals ik doen: stapeltjes maken voor elk gezinslid en ze het zelf laten opruimen.

  • Hou het bij_III

Een goede manier om de was bij te houden is om gebruik te maken van de timer die op de meeste machines zitten. Ben je niet thuis en wil je toch een was aanzetten? Plan die dan in. Met de timer kun je precies aangeven wanneer de was klaar is, dus hoeft het niet meer uren er in te blijven zitten met als gevolg dat het weer er in komt.

  • Leer het je kids

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: leer je kinderen hoe ze de was moeten doen. Je wilt toch niet dat je straks in de puberleeftijd op de meest onmogelijke tijdstippen favoriete jeans voor ze staat te wassen. Laat het ze lekker zelf doen. Als ze klein zijn kunnen ze helpen met de was opvouwen, rond 9 jaar kunnen ze de was sorteren en vanaf 10 jaar mogen ze best eens proberen een handdoeken wasje te draaien toch?

  • Creëer een waswerkplaats

Een goede plek om de was te doen is eigenlijk onmisbaar. Zorg bijvoorbeeld voor een plank boven of naast je wasmachine. Hier kun je makkelijk meteen was opvouwen. Ook voldoende plek om was te drogen is een vereiste. En wees creatief. Wij hebben een grote stang hangen waar wasgoed aan droogt (op hangers, dat scheelt strijken) en boven de trap een droogrek.

 

En maak het gezellig! Met een muziekje aan of tijdens je favoriete tv programma een wasje opvouwen of strijken is ineens minder erg toch? Of sleur je partner meer naar boven en doe het samen gezellig kletsend.

Veel was plezier met deze tips. Laat je me weten hoe het gaat?