Minder digitale rommel: zo organiseer je jouw computer

7 mrt 2019

Digitale rommel is net zo erg als papieren rommel. Het is misschien wat meer uit het zicht omdat je het makkelijker kunt afsluiten en weg stoppen. Maar het blijft rommel. Rommel waar je veel stress van kunt hebben omdat je regelmatig bestanden kwijt bent, mails over het hoofd ziet of foto’s niet kunt vinden.

Met deze simpele tips kun je vandaag nog een start maken met het opruimen van jouw digitale rommel.

  • Maak mappen aan

Om voor overzicht te zorgen, maak je mappen aan. Denk bijvoorbeeld aan een map voor elk gezinslid. Een voor je huis, rekeningen, werk, vakantie, foto’s, belastingdienst etc.

  • Benoem je bestanden

Zorg dat al je bestanden een naam hebben en geen nummer. En zorg ook voor een logische naam die past bij de inhoud. Dat zoekt namelijk een stuk makkelijker. Als je bijvoorbeeld niet meer weet waar je het bestand gelaten hebt, kun je eenvoudig zoeken binnen je bestanden op het onderwerp.

  • Foto’s

Je digitale foto’s kunnen snel een enorme rommel worden. Begin dus met het aanmaken van mappen voor je foto’s. Bijvoorbeeld per gelegenheid,  datum of persoon. Voorbeelden van gelegenheden: vakantie, bruiloft, feest 40 jaar, geboorte, wedstrijd.

  • E-mail – I

Ook voor je mailbox geldt dat het aanmaken van een goed mappensysteem het halve werk is! Dus bedenk waar je regelmatig mails van ontvangt die je wilt bewaren en maak daar mappen voor: werk, school, vakantie, kinderen, sport etc. Sommigen vinden het fijn om een ‘Te Doen’-map aan te maken. Ik hou de mails die ik moet afhandelen in mijn inbox. Zodra ze zijn afgehandeld, verwijder ik ze of sla ze op in de desbetreffende map. Maar kijk wat voor jou werkt!

  • E-mail – II

Krijg jij veel nieuwsbrieven in de mailbox? Dat zorgt pas voor echt veel rommel. Kijk dus eens kritisch naar je nieuwsbrieven. Lees je ze altijd? Staat er echt interessante informatie in? Zo niet, weg ermee! Je kunt altijd googlen of naar de website gaan voor informatie.

——————————–

Ik weet dat het overweldigend kan zijn om je digitale rommel op te ruimen. Maar als je er even goed voor gaat zitten, krijg ook jij het voor elkaar.

En heb je een duwtje in de rug nodig, wat persoonlijke tips, plan dan (gratis en vrijblijvend) een belafspraak in. Dan kan ik je wat meer tips geven voor jouw persoonlijke situatie. Klik hier voor de online agenda.