Zo maak je een doos vol herinneringen

2 apr 2019

Heb je ook zo’n druk leven? Soms is het zo druk dat we vergeten dat we mooie herinneringen aan het maken zijn. Herinneringen in je hoofd, maar vaak ook fysieke voorwerpen. Tja en wat doe je daarmee? Meestal gaat het om fijne herinneringen die we koesteren en wat we dus niet zomaar willen weggooien. En dat hoeft ook helemaal niet. Iedereen heeft recht op een mooie doos vol herinneringen. Maar hoe pak je dat nou aan?

Wat is eigenlijk een doos met herinneringen? Hierin zitten spullen die belangrijk en speciaal voor je zijn omdat ze bijzondere gebeurtenissen bij je oproepen. Spullen die je ook niet dagelijks om je heen hoeft te hebben, maar die je wel graag wilt bewaren.
Ik adviseer om voor elk gezinslid een eigen doos met herinneringen te hebben, zodat iedereen iets speciaals en unieks voor zichzelf heeft.

Wat stop je er in?
Dat is natuurlijk erg persoonlijk! Maar hierbij toch een paar ideeën. Dit zijn voorbeelden van spullen in onze herinneringsdozen:

  • Foto’s
  • Geboortekaartje
  • Plukje haar
  • Verlopen paspoorten (van toen ik klein was en je nog overal stempels kreeg als je een grens over ging)
  • Bioscoopkaartjes en andere tickets van speciale evenementen
  • Knutselwerkjes voor Vader- en Moederdag
  • Diploma’s (van de kinderen, zoals ritsdiploma, veterdiploma, ABC-zwemdiploma)
  • (Vakantie) souvenirs
  • Brieven en kaarten van dierbaren
  • Bekers en medailles
    Speciale kleding (baby’s eerste pakje, schoentjes)
  • Schoolrapporten
    Boekje van het consultatiebureau waar gewicht en lengte in staan
  • Dagboeken
  • Geboortekaartjes en rouwkaarten

Wat als het te vol wordt?

Ja, dat is een valkuil! Zorg ervoor dat je herinneringendoos niet te groot wordt. Of dat het meerdere dozen zijn. Want als het te groot wordt, pak je het niet even makkelijk uit je kast of van de zolder. En voor je het weet wordt het een grote rommel vol met dozen met herinneringen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Je mag best een redelijk grote doos nemen, maar zorg ervoor dat je hem nog kunt dragen ook als hij helemaal vol zit. Zelf hebben we plastic dozen met een deksel. Ziet er misschien niet heel stilistisch uit, maar wel heel praktisch want houdt water tegen en hopelijk ook vervelende zilvervisjes.

Je herinneringendoos is iets dynamisch. Wat er in zit, kan er ook weer uit! Je zal merken dat door de jaren heen je kijk op herinneringen veranderen. Sommige worden belangrijker, andere juist minder. En dat is prima want dat voorkomt dat je een overvolle doos krijgt. Zodra je er dus weer wat spullen in doet, kijk je meteen welke spullen minder belangrijk voor je zijn geworden en er dus uit kunnen.

Een voorbeeld:
Als je kind voor het eerst naar school gaat, bewaar je werkelijk alle tekeningen die er binnen komen. Dus na het einde van groep 1 heb je een aardige stapel knutselwerkjes en tekeningen verzameld die allemaal even belangrijk voor je zijn. Maar je zal merken dat als je kind eenmaal in groep 6 zit, je ook best kunt leven met maar 5 tekeningen uit groep 1 in plaats van die hele stapel. Zo hou je een mooie herinnering aan het eerste schooljaar zonder alles te bewaren

Nog wat andere tips van spullen die direct uit je doos kunnen:

  • Spullen die verpulvert zijn door de jaren heen
  • Spullen waarvan je eigenlijk niet meer kan herinneringen waarom ze er in zitten
  • Alles wat je dubbel hebt. Bewaar de meest waardevolle voor jou. Eentje is genoeg om je de herinnering te geven.
  • Bewaar niks waar je slechte herinneringen aan hebt. Verdrietige herinneringen is geen probleem maar je hoeft geen doos vol vervelende en slechte herinneringen te bewaren. Daar wordt niemand blij van!

Hoe hou ik het up-to-date?
Een paar keer per jaar pak ik de herinneringendoos erbij. Dus ik stop niet elke keer als ik iets heb, het in de doos. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste omdat je dat op lange termijn niet volhoudt. Want de doos staat waarschijnlijk ergens ver weg op zolder. Dus de kans dat de spullen in huis gaan slingeren is groot. En ten tweede, om te voorkomen dat je maar achteloos van alles er in stopt.
Je kunt beter een plek in huis creëren als tussenstation. Voor mij is dat een lade in de woonkamer. Daar verzamel ik onze herinneringen, dat is makkelijk en snel opgeruimd. Een paar keer per jaar ruim ik de lade dan op. Ik leg dan niet alles zomaar in de herinneringendoos maar ga er eerst nog even kritisch doorheen. Wil ik deze spullen echt allemaal een plekje geven in mijn doos?

Vervolgens pak ik dan de doos/dozen erbij en kijk meteen wat er eventueel uit kan. En natuurlijk even lekker wegdromen bij al die leuke en mooie spulletjes die je tegen komt!

Als je het op deze manier bijhoudt, kost het je niet meer dan een uur per keer en heb je een waardevolle en actuele herinneringendoos voor jou en je gezin.

Extra tips:

  • Vind je een plastic doos wel erg saai en rommelig eruit zien? Je kunt aan de binnenkant een tekening, inpak- of kaftpapier doen zodat het er persoonlijker, vrolijker en rustiger uit ziet
  • Schrijf data en namen op de achterkant van tekeningen en knutselwerkjes, dan weet je nog precies wanneer en door wie het gemaakt is
  • Bewaar niet al je foto’s in de bewaardoos, dan is die wel erg snel vol 😉 Wat wel handig kan zijn is om je digitale foto’s als back-up op een CD te zetten en die in je bewaardoos te doen.

Een herinneringsdoos is dus redelijk eenvoudig op te zetten. Een mooi startmoment kan bijvoorbeeld zijn als je een kind krijgt. Heb jij al een herinneringsdoos of ga je er binnenkort een maken, laat het me hieronder weten. Ik ben benieuwd!