5 tips voor een opgeruimde badkamer

12 nov 2018

Je wordt wakker. Een nieuwe dag ligt voor je. Vol goede moed stap je uit bed en loop je naar de badkamer. Maar daar is het een rommel: er liggen handdoeken op de grond, spullen zijn onvindbaar en je kastjes zijn te vol. Irritatie dus. Is dat  bevorderlijk voor jouw dag? Nee! Maar gelukkig is er iets aan te doen.

1. Soort zoekt soort

Het is belangrijk om alle producten en spullen bij elkaar op te bergen. Dus shampoo bij shampoo, lippenstift bij lippenstift, medicijnen bij medicijnen. Zo kun je alles gemakkelijk vinden en weet je wat je in huis hebt. En je dus misschien iets kunt weggooien als blijkt dat je vijf rode lippenstiften hebt. Het makkelijkste is om een grote handdoek op de grond te leggen en één kastje of la per keer leeg te maken. Bekijk eerst of je iets wilt houden: gebruik ik het, is het nog heel of compleet en is het nog houdbaar (make-up en crème hebben een houdbaarheidsdatum.  dit betekent dat het 12 maanden na opening houdbaar is). Vervolgens bepaal je bij welke productgroep het hoort. Op deze manier krijg je overzicht. En als je kastje dan toch leeg is, haal er meteen een sopje doorheen.

2. Kies een logische plek

Bekijk alle spullen waarvan je besloten hebt dat je ze wilt bewaren. Wil je die ook echt in de badkamer bewaren? Bedenk daarbij of je het dagelijks, wekelijks of maandelijks gebruikt. Een voorraad van 5 flessen shampoo hoef je misschien niet allemaal in je badkamer te bewaren waar de ruimte beperkt is. Wellicht is de voorraadkast een logischere plek. Zorg er wel voor dat je alles bij elkaar houdt in bijvoorbeeld een leuk mandje, zodat je overzicht houdt.

3. Logische indeling van je badkamerkast

Zorg ervoor dat je alleen spullen in de kast hebt die je dagelijks gebruikt en dat je er makkelijk bij kunt. Geen dichte doosjes dus voor je watjes, wattenstaafjes en andere kleine spullen. Sta maar eens stil bij je ochtendrituelen en vraag je af: is het handig wat ik moet doen om bij mijn spullen te komen.

Overweeg een grote kast boven je wasbak te hangen met zowel aan de binnen als buitenkant spiegels (als je die nog niet hebt). Dit maakt gegarandeerd een groot verschil bij je ochtendritueel. Door de grote ruimte kun je al je dagelijkse spullen kwijt en door de spiegel aan de binnenkant hoef je niet telkens het deurtje open en dicht te doen om jezelf te zien.

4. Gebruik mandjes en doosjes

Sommige ruimtes in de badkamer zijn wat onhandig om spullen in op te bergen. Het kastje onder de wasbak is vaak diep en donker waardoor je snel iets kwijt bent of slecht kunt vinden. Plankjes worden snel rommelig. Gebruik daarom zoveel mogelijk mandjes of doosjes. Vergeet ook hier niet alles bij elkaar te groeperen wat bij elkaar hoort. Zo hou je het overzichtelijk voor jezelf en anderen. Dus föhn bij je borstels en haarelastiekjes, pleisters bij het verband en jodium en zonnebrandcrème bij na-t-zonnetje.

Koop pas mandjes en doosjes nadat je hebt opgeruimd. Zo weet je precies wat erin moet kunnen en waar het komt.

5. Zoek mogelijkheden

Met kleine ruimtes moet je af en toe een beetje creatief omgaan. Kijk nog eens goed rond in je badkamer: mis je iets? Heb je eigenlijk wat meer ruimte nodig om handdoeken op te leggen? Of is er nergens ruimte om je handdoeken te drogen? Wees inventief. Maak bijvoorbeeld boven het toilet wat extra planken voor handdoeken. Of een klein rekje waar handdoeken kunnen uithangen. Of heb je een douche met een douchegordijn, kijk dan of je een extra gordijnstang op kunt hangen waar je kleren of handdoeken over kunt laten drogen.

Een opgeruimde badkamer is een must voor iedereen. Omdat je er meerdere keren per dag bent en het de eerste kamer is die je binnenkomt nadat je wakker bent geworden. De dag beginnen in een opgeruimde badkamer geeft een goede start van de dag!

 

Hulp nodig?

Heb je wat meer tips en motivatie nodig om je badkamer op te ruimen? Doe dan mee met de online cursus Badkamer op Orde. Met tips, opdrachten en motivatie van mij kun jij ook weer genieten van opgeruimde kastjes, een opgeruimde wastafel en bovenal ruimte en rust. 

De cursus is in je eigen tempo te volgen. Kijk hier voor meer informatie