6 dingen die je kunt leren van ‘Tidying Up with Marie Kondo’

10 jan 2019

Heb je het al gezien? Marie Kondo is sinds 1 januari te zien op Netflix met haar programma ‘Tidying up’. Na haar bestseller ‘Opgeruimd!’ is ze nu in de Verenigde Staten om alles in de praktijk te laten zien. Ze helpt verschillende gezinnen, zoals een gezin met kleine kinderen, empty-nesters, mensen die kleiner zijn gaan wonen en nieuwbakken ouders. Allemaal zijn ze klaar met de rommel in huis en willen ze anders leven.

Ik vind het geweldig dat een tv-programma laat zien dat er niks mis mee is om een opruimcoach in te huren. Niet alleen een Marie Kondo-type, maar gewoon elke opruimcoach die past bij jou en jouw wensen. Het programma maakt maar weer eens duidelijk dat het hebben van te veel spullen, je overweldigend voelen en niet weten waar je moet beginnen van alle generaties is en bij iedereen kan voorkomen. En je ziet: een vol huis = een vol hoofd.

Wat goed dat deze mensen dat inzien en actie ondernemen! Nog te vaak wordt gedacht dat ‘iedereen toch kan opruimen’. Maar het programma laat mooi zien dat er niks mis mee is om een professional in te schakelen die je aan je hand neemt en je net even dat duwtje in de rug geeft die je nodig hebt. En daar is toch niks mis mee?

Natuurlijk heb ik de afleveringen bekeken. En graag deel ik mijn kijk als opruimcoach met je. Ik denk dat er heel wat goede dingen naar boven komen in het programma, maar het is misschien niet wat jij denkt……

De KonMari-methode

Voordat ik verder ga, even terug naar het begin: Marie Kondo is een opruimgoeroe uit Japan die wereldwijd bekend werd door haar boek Opgeruimd! en de KonMari-methode van opruimen.

Marie heeft een eigen manier van werken en dat is eerlijk gezegd niet altijd mijn manier van werken. Bij mijn opruimsessies worden er geen boeken wakker geschud, wordt het huis niet apart begroet en hebben we geen uitgebreide bedanksessie voor de spullen die weggedaan worden 😉

Verder doorloopt Marie bij iedereen de volgende stappen: kleding, boeken, papieren, Komono (= diversen) en dierbare spullen. Daar vind ik ook het een en ander van, maar dat komt zo. Laten we beginnen!

Heb je het al gezien of ben je van plan om ‘Tidying up’ te kijken? Dan hoop ik dat je de volgende 6 dingen leert (en geen van deze punten zijn specifiek voor Marie Kondo of haar aanpak, maar geldt voor zo’n beetje alle opruimcoaches!).

  1. Begin met de gemakkelijke dingen

Zoals gezegd bestaat de KonMari-methode uit 5 fasen: kleding, boeken, papieren, Komono (ofwel diversen: keuken, badkamer, garage, zolder, woonkamer etc). En tot slot, de sentimentele items. Zelf vind ik de ‘Komono’ veel te groot om samen te vatten onder één noemer. Dan ben je dus met de grasmachine, het zilverwerk en het wc-papier tegelijk bezig?? Hoe dan ook, de opbouw is wel goed. Begin nooit met het opruimen van die doos vol met foto’s of brieven van vroeger. Maar start, lekker veilig met kleding of boeken. Daar kun je doorgaans makkelijker beslissingen over nemen. Wat mijn voorkeur eigenlijk echt heeft, is te kijken naar iemands persoonlijke situatie, dus advies op maat. Want we zijn nu eenmaal niet allemaal gelijk. Het kan zo maar dat jouw knelpunt in de keuken ligt, dus waarom dan juist niet daar beginnen?

  1. Eén voor één

Wat je bij elke opruimsessie in het programma ziet, is dat Marie aangeeft dat je alles één voor één vast moet pakken en moet bekijken of je het wilt houden of niet. Heel goed! Want zo kun je bewust bij elk item de keuze maken of je het wilt bewaren of weg wilt doen.

Waar ik dan weer geen fan van ben, is dat de mensen in het programma alles in een keer overal uit moet halen. Dus alle kleren op een berg, alle keukenkastjes en lades tegelijk leeg maken. Dat werkt als je het hele weekend vrij bent en niks anders gaat doen dan je kleding opruimen. Maar bij de mensen met wie ik werk, merk je dat die aanpak te rigoureus en te overweldigend is voor ze. In het programma zie je het ook regelmatig terugkomen. De mensen zien door de bomen het bos niet meer, het is gewoon te veel. Nu heb ik het vermoeden dat de gezinnen in het programma een contract hebben moeten ondertekenen waarin ze zich committeren aan het opruimen binnen een bepaalde tijd. Maar dat is natuurlijk eigenlijk gekkenwerk. Sommige mensen gaan hele nachten door om iets af te krijgen. Dat lijkt me niet de bedoeling, het moet wel leuk blijven toch?

  1. Opruimen vergt tijd

Zoals hierboven gezegd, de gezinnen moeten heel veel werk verzetten in de maand tijd dat Marie bij ze over de vloer komt. Ze hebben denk ik heel wat vakantiedagen opgenomen en korte nachten gehad om het te doen slagen. Maar de boodschap is duidelijk: de spullen die je de afgelopen jaren hebt verzameld, kun je niet in een paar dagen wegwerken. Ga dus stap voor stap aan de slag en vier de kleine momenten.

  1. Maak een plan, weet waarvoor je het doet

Een van de redenen dat deze opruimsessies slagen is omdat aan het begin duidelijk is gemaakt waarom de gezinnen hun leven wilde veranderen. Daardoor bleven ze geconcentreerd en gemotiveerd bezig. Ook als het soms te zwaar werd of te groot bleek, zorgde het vooraf gestelde doel ervoor dat mensen niet bij de pakken gaan neerzitten maar willen werken naar het doel toe. Opruimen is nou eenmaal best pittig, want je bent constant beslissingen aan het maken. Dat vergt een hoop energie en doorzettingsvermogen. Door het doel voor ogen te houden ben je gemotiveerder om de draad weer snel op te pakken als het even tegenzit.

  1. Doe het samen

Het programma laat verder zien dat het belangrijk is dat met alle gezinsleden wordt opgeruimd, zodat je het ook samen opgeruimd kunt houden. Bij de meeste gezinnen zit iedereen wel op een lijn of accepteren ze in ieder geval elkaars verschillen. Wat ik mis in het programma is de samenwerking met Marie. Je ziet haar wel een paar dingen uitleggen, maar daarna moeten de gezinnen het toch helemaal zelf doen. Ik ben voorstander van het meegeven van huiswerk, maar ik vind zeker in het begin een goede begeleiding essentieel! Het heet niet voor niks opruimCOACH, je hebt iemand nodig die je op gang helpt, je adviezen én een duwtje in de rug geeft.

  1. Ja, ‘normale’ mensen huren ook opruimcoaches is 😉

Zoals je in het programma kunt zien zijn het hele doorsnee gezinnen die kampen met te veel spullen in hun huis. Ook ik werk met veel mensen die overweldigd zijn door de rommel, niet weten waar ze moeten beginnen, niet weten hoe het moet worden aangepakt of de middelen, de focus en de energie niet hebben om eraan te beginnen.

Het toffe van dit programma is dat deze mensen durven toe te geven dat ze een probleem hebben en daar hulp voor vragen. Ieder zijn kwaliteiten zeg ik altijd, opruimen is die misschien nu niet van jou. Niks mis mee toch? Jouw kwaliteiten liggen weer heel ergens anders.

 

Of je nu fan bent van de KonMari-methode of niet, ik vind het een tof programma! Waarom? Omdat het ervoor zorgt dat mensen kritisch kijken naar wat ze bezitten en of ze daarmee het leven lijden dat ze het liefste willen. En door dit programma kijkt iedereen anders tegen opruimcoaches aan, hoe fijn is dat!

En tot slot, hoe zit het met ‘Spark Joy’?

Marie legt uit dat een item dat je wilt houden een gevoel van vreugde moet opwekken. Dat betekent dat als je iets vasthoudt je door je hele lijf een gevoel van geluk voelt gaan: ‘it sparks joy’.

Oké, ja dat is natuurlijk geweldig. En als je dat krijgt van iets waarvan je twijfelt of je het wilt houden, dan zou ik het zeker niet weg doen. Maar laten we eerlijk zijn, wanneer kreeg jij voor het laatst een gevoel van geluk door je lijf bij je voorraad wc-rollen, het doosje met reserve batterijen of je panty’s? Flauwe voorbeelden natuurlijk, maar het geeft wel meteen mijn punt weer. Geluk en blijdschap zijn niet de enige redenen om iets te bewaren. Ook al word je niet overal heel gelukkig of blij van, sommige dingen moet je gewoon in huis hebben. Maar natuurlijk niet in overvloed 😉

Wat vind jij?

Als je besluit ‘Tidying Up with Marie Kondo’ te bekijken, onthoud dan dat dit nog steeds een televisieprogramma is en de verhalen zijn aangepast om hoge kijkcijfers te krijgen. Dat neemt niet weg dat dit gewoon gezinnen, mensen, families zijn zoals jij en ik. Dus het kan zo maar zijn dat je bij het kijken denkt: dat ben ik. Of: dat heb ik ook. Hoe fijn zou dat zijn, dat je jezelf herkent in de situatie?!

Als dat je overkomt, dan kan ik alleen maar heel blij zijn voor je. Want dat betekent een eerste stap die je leven kan veranderen. Zolang je maar realiseert dat de verandering niet van de een op andere dag gaat, maar weet dat ook jij kunt veranderen als je niet helemaal tevreden bent over de manier zoals je op dit moment leeft!

En doe wat bij je past. Doe het alleen, volg de KonMari-methode of bel mij voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek zodat we samen een stap kunnen maken!

Veel kijkplezier!

Foto: Netflix