12 tips om stressvrij te verhuizen

21 jan 2019

Verhuizen staat in de top-3 van meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven, na het overlijden van een dierbare en een scheiding. Wil je de spanning wat verminderen? Dat kan! Met deze tips is verhuizen net wat relaxter.

  • Ruim eerst op 

Om te voorkomen dat je tijd en geld besteedt aan het inpakken, verhuizen en weer uitpakken van onnodige en ongewilde spullen, is het noodzakelijk om eerst alles uit te zoeken. Dit is een geweldige kans om voor eens en voor altijd alle spullen die je nooit gebruikt, waar je niet blij van wordt, die kapot of oud zijn, weg te gooien.

  • Koop geen groente en fruit 

Althans niet te veel. Groente en fruit worden er echt niet beter op als je dat moet verhuizen en het misschien een paar dagen in een doos blijft zitten. Dus plan je maaltijden de laatste twee weken voor je gaat verhuizen extra goed zodat je niet met overtollig groente en fruit blijft zitten. Eet de vriezer leeg zodat je die voor de verhuisdatum lekker kunt ontdooien en schoonmaken, dan heb je daar geen omkijken meer naar.

  • Pak alles in met je nieuwe huis in gedachte

Je nieuwe huis heeft waarschijnlijk andere kamers en ruimtes dan je huidige huis. Dus bedenk bij het inpakken waar de spullen in je nieuwe huis naartoe moeten, en schrijf dat op de doos. Zo voorkom je onnodig heen en weer lopen bij het uitpakken. Dus hebben je kinderen altijd een kamer gedeeld in je oude huis, maar hebben ze nu ieder een eigen kamer? Maak dan ook verschillende dozen per kind.

  • Pak breekbare dingen bij elkaar in

Het lijkt misschien aantrekkelijk om wat breekbare glazen bij je zachte beddengoed in te pakken, maar beter is het om een paar dozen te reserveren voor al je breekbare items. Op die manier is voor iedereen duidelijk dat daar extra voorzichtig mee om moet worden gegaan. Desnoods verhuis je die zelf in plaats van met de verhuizer mee te geven.

  • Zo pak je schilderijen in

De beste manier om schilderijen in te pakken is door het gebruik van handdoeken en stukken plat karton. Plak eerst met plakband een handdoek of badlaken om het schilderij heen zodat het goed vast zit. Je kunt ze daarna in een doos doen met een stuk plat en hard karton ertussen voor extra bescherming.

  • Laat kleding op de hanger

We kennen allemaal de standaard verhuisdozen. Maar weet je dat er ook kledingboxen zijn met ingebouwde roede? Ideaal! Want je hangt het zo uit je kast in de doos en zo weer in de kast in je nieuwe huis. Dat scheelt opvouwen en kreukels!

  • Nummer je dozen

Daar zit je dan, in je nieuwe huis met honderd-en-een dozen. Je hebt geen idee waar je moet beginnen en bent bovendien doodop van de hele dag verhuizen. Maar je hebt wel het een en ander nodig! Dan is het handig dat je een lijst bijhoudt van spullen die in de dozen zitten. Want je hebt misschien wel 20 dozen met kleding, maar in welke doos zat nou ook alweer die lekker onesie. Nummer dus de dozen en hou met steekwoorden bij wat erin gaat.

  • Regel verhuizers in de ochtend

Spreek met de verhuizers in de ochtend af. Dan weet je zeker dat ze op tijd zijn en zijn ze nog fris en fruitig in tegenstelling tot het eind van de dag. Zorg ook dat je een vast contactpersoon hebt zodat er geen misverstanden ontstaan. Maak het de verhuizers (én jezelf) bovendien gemakkelijk door op elke kamerdeur een papier te hangen waarop staat welke kamer dit is. Zorg er natuurlijk wel voor dat die naam dezelfde is als de naam op de doos. Zo voorkom je dat er dozen van de badkamer in de woonkamer terecht komen.

  • Regel oppas voor je kinderen en huisdieren

Rond rennende kinderen en een hond die uitgelaten moet worden kun je er vandaag echt niet bij hebben. Dus vraag opa, oma, vrienden of familie of ze een dagje op je (kleine) kinderen en huisdieren willen passen. Dat scheelt geheid een hoop stress.

  • Pak een koffer

Zorg dat je voor de eerste dag en nacht spullen bij de hand hebt voor in je nieuwe huis. Dan hoef je dus niet allerlei dozen af te gaan op zoek naar een handdoek, tandenborstel of schone onderbroek. Zorg er verder voor dat de spullen die je absoluut nodig hebt de eerste nacht (zoals je bed en beddengoed) als laatste in de verhuiswagen gaan zodat die er als eerste weer uitkomen. Zo heb je voldoende tijd om die neer te zetten en op te maken.

  • Zorg voor elektriciteit en water

Niks is zo vervelend als blijkt dat je vergeten bent de elektriciteit en het water aan te sluiten in je nieuwe huis. En de tv en internet. Vergeet het ook niet meteen af te sluiten voor je oude huis. Neem altijd wel een paar dagen speling, dus zorg dat het allemaal een paar dagen voor de verhuizing werkt zodat je op tijd nog wat kunt regelen als het mis gaat.

  • Zorg voor koek en zopie

Heb je familie en vrienden gevraagd om je te komen helpen bij het verhuizen en in elkaar zetten van bedden en kasten? Zorg dan dat je voldoende koffie, thee, fris, broodjes en koeken bij de hand hebt. Niks is zo vervelend als je een dag aan het helpen bent bij iemand met dozen sjouwen en klussen doen, en dan niet even lekker kunt pauzeren. En vergeet ook geen wc-papier, vuilniszakken, zeep en schoonmaakmiddelen bij de hand te hebben.

 

En vergeet niet, adem in adem uit! Het is nou eenmaal een mega klus om al je spullen van het ene huis naar het andere huis te brengen. Blijf rustig als het niet helemaal volgens plan verloopt. En hou je einddoel in het zicht: binnenkort zit jij heerlijk op je bank in je mooie nieuwe huis te genieten!


Hulp nodig bij het opruimen voor je verhuizing? Of het juist weer inrichten van je huis na het verhuizen?

Stuur een mail naar info@huishoudenoporde.nl of maak meteen een belafspraak om te horen wat ik voor jou kan betekenen. Er komt al zoveel op je af voor het verhuizen, wat extra hulp en structuur is dan zeker mooi meegenomen. Plan hier gratis en vrijblijvend een telefonische afspraak in!


 

Hulp nodig?

Ik help je graag bij het opruimen van je huis! Neem even contact op en ik vertel je precies hoe ik je kan helpen!